Vraag over belastingaangifte doen? Check de FAQ!
Belastingaangifte doen, hoe werkt dat? Niet alleen jij, maar ook andere jongeren hebben hier nog vragen over. Daarom hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Vind je niet wat je zoekt? Kijk dan op www.belastingdienst.nl/jongeren en www.belastingdienst.nl/aangifte.
Waarom krijg ik niet meteen het geld overgemaakt nadat ik belastingaangifte heb gedaan?
Als je je belastingaangifte voor 1 april opgestuurd hebt, krijg je voor 1 juli van ons een bericht. Dit bericht heet de voorlopige belastingaanslag. Hierin staat of je geld terugkrijgt of moet betalen en hoeveel dit bedrag is. Daarna wordt deze informatie vergeleken met wat er in het systeem van de Belastingdienst staat. Als er geen bijzonderheden zijn, krijg je weer bericht: de definitieve aanslag.
Zijn er bijzonderheden? Dan neemt een inspecteur contact met je op over eventuele onduidelijkheden in je belastingaangifte, bijvoorbeeld in je zorgkosten.
Als de definitieve aanslag binnen is en je krijgt geld terug, duurt het nog maximaal 1 week voordat je geld er is. Is je geld er na deze week nog niet? Dan kan er iets aan de hand zijn, bijvoorbeeld met je rekeningnummer. Controleer dit daarom altijd goed in MijnBelastingdienst.
Stel dat ik geld terugkrijg, kan ik dat niet gewoon met mijn loon uitbetaald krijgen?
Om te voorkomen dat je in één keer heel veel geld aan inkomstenbelasting moet betalen wordt dit elke maand van je loon ingehouden. Als na het doen van je belastingaangifte blijkt dat je te veel belasting betaald hebt, krijg je dat terug. Je werkgever en wij weten op het moment dat je je loon krijgt dus niet hoeveel er precies aan loonheffing wordt ingehouden, omdat dit onder andere afhankelijk is van het totale aantal gewerkte uren én misschien heb je meerdere baantjes. We weten dus pas aan het einde van een tijdvak, bijvoorbeeld een jaar hoeveel er aan loonheffing ingehouden moet worden.
Kan ik ook nog van eerdere jaren geld terugkrijgen?
Je moet van elk kalenderjaar een aparte belastingaangifte invullen. Als je van één jaar je belastingaangifte doet en geld terugkrijgt, betekent dat niet automatisch dat dit elk jaar gebeurt. Elk jaar wordt er opnieuw beoordeeld en berekend of je geld terugkrijgt. Je kunt tot 5 jaar terug je belastingaangifte doen en zien of je nog geld terugkrijgt.
Waarom wordt deze les ook door gastdocenten van de Belastingdienst gegeven?
We weten dat belastingaangifte doen en andere belastingzaken geen favoriete bezigheden zijn om te doen. Maar we kunnen je wel helpen om het je makkelijker te maken om je aan deze belastingwetten te houden. Om dit zo goed mogelijk te doen, maken we zelf materiaal zodat we zeker weten dat je de juiste informatie krijgt.
Daarom kun je deze les ook krijgen van een gastdocent, namelijk van iemand van de Belastingdienst, zodat je een goede uitleg krijgt en je al je vragen kunt stellen. Want de Belastingdienst weet alles van de totstandkoming en uitvoering van de wet- en regelgeving.
Hoe werkt een loonstrookje?
Of je hem nu digitaal of op papier krijgt: je werkgever is wettelijk verplicht je een loonstrookje te geven. Hierop zie je een aantal dingen staan, zoals de duur van je contract en je uurloon. Maar wat betekenen al die afkortingen en begrippen eigenlijk? Het belangrijkste is om te controleren of je brutoloon op het loonstrookje klopt met wat je hebt afgesproken met je werkgever. Vaak is het bij bijbanen zo, dat er je bruto uurloon keer het aantal gewerkte uren op je loonstrook staat.
Daarnaast kun je letten op loonheffing(skorting). Dat is een vastgesteld bedrag. Dat bedrag en meer uitleg hierover vind je hier. Dat bedrag kun je vergelijken met wat er op je loonstrookje staat.
Hoe wordt mijn belastbaar inkomen berekend?
Je belastbaar inkomen is niet elk jaar hetzelfde. Daarom moet je over elk jaar een aparte belastingaangifte doen. Je zal misschien niet ieder jaar evenveel verdienen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook ziek worden, waardoor je allerlei ziektekosten moet betalen. Als je ziektekostenverzekeraar die kosten niet vergoedt aan je, en het een officiële behandeling of operatie is, dan gaan die kosten van je inkomen van dat jaar af. Daardoor hebben de ziektekosten je belastbaar inkomen veranderd. Dit noemen we ook wel persoonsgebonden aftrek (PGA). Er zijn nog meer van dit soort situaties waardoor je inkomen verandert.